poniedziałek, 18 lipca 2022

Ciasto owocowe Moni

Kolejne ciasto z owocami, które stworzyłam z tego co było pod ręką. Nie umiem wymyślac nazw więc jest po prostu ciasto owocowe Moni. Do ciasta wykorzystałam ostatnie chyba w tym sezonie truskawki i jagody kamczackie oraz dojrzałe banany. Jest puszysty biszkopt, masa owocowo-serowa, owoce i galaretka czyli idealne ciasto na lato. Do masy można wykorzystać zmielony ser z wiaderka lub serek homogenizowany. 



składniki:

biszkopt

3/4 szklanki oleju
1/2 szkalnki wody
3/4 szklanki cukru
5 łyżek kakao

oraz
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowo-owocowa
400 g zmielonego sera z wiaderka
400 g owoców ( dałam głównie truskawki, solidną garść jagody kamczackiej i kawałek banana )
2 galaretki truskawkowe
2-3 łyżki cukru
300 ml gorącej wody

na wierzch 
ok 500 g owoców (jagody kamczackie, truskawki i banany)
2 galaretki truskawkowe
750 ml gorącej wody


Skladniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.

Przygotować biszkopt. Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml. Do rondelka wlać olej i wodę, dodać cukier ( 3/4 szklanki) i kakao, zagotować i wystudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, cały czas ubijać i porcjami dodawać 1/2 szklanki cukru. Ubijać aż całkowicie się rozpuści. Następnie cały czas ubijać i porcjami dodawać żółtka oraz wystudzoną masę. Gdy składniki się połączą dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do piecenia i przełożyć masę. Ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka, ok 30 minut, funkcja góra dół. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Przygotować masę. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 300 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Owoce zmiksować na mus. Ser przełożyć do miski dodać cukier i miksować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mus z owoców i ponownie zmiksować aż składniki się połączą. Potem dodać wystudzoną galaretkę i jeszcze raz zmiksować aby składniki się połączyły. Masę odstawić aby zaczęła gęstnieć wtedy ładnie rozsmakuje się na cieście i nie będzie spływać, można do lodówki tylko trzeba zaglądać i sprawdzać jej gęstość. 

Biszkopt przekroić na pół. Jeden blat ułożyć w blaszce. Na biszkopt wyłożyć tężejącą masę, ładnie równo rozprowadzić na cieście . Przykryć drugą częścią biszkoptu. Na wierzchu ciasta gęsto ułożyć owoce, truskwki i banany pokroiłam w plasterki. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia. Przygotować kolejne dwie galaretki truskawkowe. Rozpuścić je w 750 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka będzie tężeć delikatnie polać wierzch schłodzonego ciasta. To stworzy taką ochronną wartwę i galaretka nie będzie nam mocno wsiąkać w ciasto. Wstawić do lodówki na kilka minut aż delikatnie ściągnie a potem zalać już całą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


4 komentarze:

  1. Mniam, mniam. Rewelacyjnie wyglądają te owoce zalane galaretką :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Jest podane w składnikach, mąki dajemy 1,5 szklanki

      Usuń
  3. Wygląda przepięknie! Jeśli smakuje tak jak wygląda, to jest MOC :)

    OdpowiedzUsuń