sobota, 20 lipca 2024

Tarta z wiśniami

Sezon wiśniowy więc mam ciasto wiśniowe. Takie bez kremu, zwykła krucha tarta z chrupiącą kruszonką. Zamiast wiśni można użyć czereśni.



składniki:

250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru
1 duże żółtko
500 g wiśni bez pestek
2 łyżki cukru
1 czubata łyżka mąki ziemnaczanej

kruszonka
75 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g zimnego masła

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać żółtko i zagnieść jednolite ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę do tarty, na dnie nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki do schłodzenia na min. 30 minut. Potem rozgrzać piekarnik na 190 C i podpiec spód aż się lekko przyrumieni. Wydrylowane wiśnie wymieszać z 2 łyżkami cukru i mąką ziemniaczaną. Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i wszystko razem rozetrzeć w palcach. Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec aż kruszonka się przyrumieni,  ok 40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz