Sycąca przekąska z sera halloumi, który najlepiej smakuje na ciepło. Wersja zapiekana w cieście francuskim jest przepyszna. Dodatkowo ser owinęłam szynką dojrzewającą. Można zajadać z sosem czosnkowym czy keczupem lub bez sosu.
składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g
2 kostki sera halloumi 450 g
10 plastrów szynki dojrzewającej
keczup do posmarowania ciasta
1 małe jajko
czarny sezam do posypania
Ser halloumi pokroić w grubsze plastry, z każdej kostki wyjdzie po 5 plastrów. Następnie każdy plaster sera owinąć plastrem szynki dojrzewającej. Rozwinąć ciasto francuskie i pokroić na 10 prostokątów. Każdy prostokąt ciasta posmarować cienko keczupem. Ciastem owinąć ser owinięty szynką. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, zawinięciem do dołu. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnym sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec aż ciasto ładnie się przyrumieni, ok 20 minut.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz