Pyszne kotleciki mielone ze słodkim dodatkiem w postaci suszonej śliwki. Mięso z indyka bardzo dobrze komponuje się z tym słodkim dodatkiem. Kotleciki pyszne na ciepło jak i na zimno.
składniki:
1 nieduży udziec z indyka, mój po oddzieleniu kości miał ok 1 kg
1 bułka kajzera namocznona w mleku
1 jajko
sól,pieprz
1 łyżka majeranku
suszone śliwki kalifornijskie, po ok 2-3 sztuki na jednego kotleta
bułka tarta
olej do smażenia
Udziec indyka zmielić. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, jajko, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrobić. Nabierać porcje mięsa i lekko rozpłaszczyć na środku ułożyć suszone śliwki. Ilość śliwek zależy od ich wielkości a także od wielkości kotleta, dajemy wedle uznania. Mięsem oblepić dokładnie śliwki i uformować kotlety. Następnie kotlety oprószyć bułką tartą. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki i surówka z marchewki i jabłka. U mnie wyszło 12 kotletów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz