czwartek, 20 grudnia 2018

Pulpety w sosie grzybowym

W przedświątecznym szale szybki obiadek z grzybkami. Pulpeciki szybko się robi i świetnie smakuję z różnymi dodatkami. A suszonymi grzybami pięknie pachnie w całym domu.



składniki:

600 g karkówki
1 mała bułka kajzerka namoczona w mleku
15 g suszonych grzybów
ok 750 ml wody
sól,pieprz
1 listek laurowy
1 łyżeczka majeranku
ok 2-3 łyżki mąki

Suszone grzyby namoczyć wcześniej w letniej wodzie, tak na ok 2-3 godziny. Można je połamać na małe kawałki lub można drobniej pokroić już po moczeniu. Karkówkę zmielić, ja zmieliłam na grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętę bułkę oraz sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrobić. Do garnka wlać wodę. Dodać namoczone wcześniej grzyby i listek laurowy. Wodę w której moczyły się grzyby odstawić bo może być potrzebna. Wodę z grzybami zagotować i gotować ok 10 minut. Potem z mięsnej masy uformować małe pulpeciki i wrzucić na wrzątek. Dodać majeranek. Gotować kolejne 10 minut. Jeśli podczas gotowania woda za bardzo nam odparowała to dolać czystej wody lub wody w której moczyły sie grzyby. Całość zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Sos doprawić do smaku. Gotowe pulpety podawać z dowolnymi dodatkami,
u mnie kluski śląskie i buraczki z cukinią.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz