składniki:
800 g schabu
450 g cebuli
ok 800 ml gorącej wody
sól,pieprz
2 listki laurowe
1 łyżka majeranku
olej lub smalec do podsmażenia mięsa
Schab pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kostkę. Na odobinie oleju lub smalcu obsmażyć z obu stron plastry schabu. Przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą. Dodać pokrojoną cebulę oraz 2 listki laurowe i majeranek. Całość dusić aż mięso bedzie miękkie. Gdy mięsko będzie już miękkie plastry schabu przełożyć na talerz. Wyłowić listki laurowe a wywar z cebulą zmiksować blenderem aby go zagęścić. Sos można zmiksować niedokładnie pozostawiając kawałki cebuli lub całkowicie na gładko, wedle uznania. Jeśli sos jest za gęsty dolać wody a jeśli jest za rzadki można go zredukować lub zagęścić jeszcze odrobiną mąki. Sos zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu przełożyć ponownie mięso aby się rozgrzało. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie zielone kluski śląskie i buraczki zasmażane.
A gdzie przepis na leniwe? Wyglądają naprawdę pysznie :)
OdpowiedzUsuńJakie leniwe? tu nie ma żadnych leniwych.
UsuńO Cudownie :) <3
OdpowiedzUsuń