czwartek, 22 listopada 2018

Szybka zupa z białą fasolką z puszki

Miałam zapas białej fasoli w puszcze więc na szybko powstała z niej pyszna zupka. Bazowałam na przepisie fasolki po bretońsku tylko że to zupa więc konsystencja bardziej płynna i dorzuciłam dodatkowo jeszcze ziemniaki. Rodzinka zjadła ze smakiem więc musiało być dobre.

składniki:

3 puszki białej fasoli

3 średnie ziemniaki (ok 300 g po obraniu)
2 cebule
ok 1,5 l wody lub jak mamy to bulionu
400 g wędzonego boczku bez skóry
2 listki laurowe
sól
2-3 łyżki majeranku
ok 1,5 szklanki przecieru pomidorowego

Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę. W garnku najpierw zrumienić boczek a potem dodać cebulę. Chwilę smażyć aby cebula się przyrumieniła. Następnie całość zalać wodą lub bulionem i zagotować. W międzyczasie ziemniaki pokroić w kostkę. Fasolkę osączyć z zalewy i przepłukać na sitku. Gdy zawartość garnka się zagotuje dodać pokrojone ziemniaki i fasolkę, dodać także majeranek i listki laurowe. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodać przecier pomidorowy. Ponownie zagotować, doprawić do smaku solą.

2 komentarze:

  1. Świetnie rozgrzewa i napełnia brzuch w te jesienne pochmurne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzymam takie przepisy na czarną godzinę, kiedy nie chce mi się gotować :)

    OdpowiedzUsuń