Była świąteczna tarta z grzybami na Boże Narodzenie a teraz pomysł na tartę na Wielkanoc. Jako farsz oczywiście wielkanocne smakołyki czyli biała kiełbasa i jajka z dodatkiem chrzanu.
składniki:
kruche ciasto
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
szczypta soli
1 jajko
farsz
2 sparzone białe kiełbaski
2 ugotowane jajka
6 kopiastych łyżek śmietany 18 %
2 jajka
2-3 łyżki tartego chrzanu
sól,pieprz
rzeżucha do posypania
Przygotować spód. Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne masło, posiekać nożem, dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto schlodzić w lodówce owinięte folią spozywczą, ok 30 minut a potem wylepić nim formę do tarty. Można od razu wylepić formę do tarty i tak wstawić do lodówki do schłodzenia ( ja zawsze robię tym sposobem, jest łatwiej i wygodniej). Spód nakłuć widelcem aby ciasto nie wyrosło. Formę wylepioną ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut aż ciasto się przyrumieni, funkcja góra-dół. Przygotować farsz. Białe kiełbaski pokroić w plasterki. Do miseczki przełożyć śmietanę, chrzan, jajka i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Ugotowane jajka pokroić w ćwiartki. Na podpieczonym spodzie rozłożyć plasterki białe kiełbasy i zalać masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 15 minut aż masa się nieco zetnie ale jeszcze będzie miękka. W tartę powciskać ćwiartki jajek i piec kolejne 10 minut aż masa całkowicie się zetnie. Jajka nie mogą się piec zbyt długo bo zrobią się niesmaczne, takie gumowate Przed podaniem posypać rzeżuchą.
Oj ale fajna.
OdpowiedzUsuńIle jajek do masy jejeczno śmietanowej? Nie ma tego w przepisie.
OdpowiedzUsuńFaktycznie już dopisuje, 2 jajka.
UsuńJestem zachwycona!
OdpowiedzUsuń