środa, 17 kwietnia 2019

Wielkanocna tarta z białą kiełbasą i jajkiem

Była świąteczna tarta z grzybami na Boże Narodzenie a teraz pomysł na tartę na Wielkanoc. Jako farsz oczywiście wielkanocne smakołyki czyli biała kiełbasa i jajka z dodatkiem chrzanu. 




składniki:

kruche ciasto

250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
szczypta soli
1 jajko

farsz
2 sparzone białe kiełbaski
2 ugotowane jajka
6 kopiastych łyżek śmietany 18 %
2 jajka 
2-3 łyżki tartego chrzanu
sól,pieprz
rzeżucha do posypania

Przygotować spód. Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne masło, posiekać nożem, dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto schlodzić w lodówce owinięte folią spozywczą, ok 30 minut a potem wylepić nim formę do tarty. Można od razu wylepić formę do tarty i tak wstawić do lodówki do schłodzenia ( ja zawsze robię tym sposobem, jest łatwiej i wygodniej). Spód nakłuć widelcem aby ciasto nie wyrosło. Formę wylepioną ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut aż ciasto się przyrumieni, funkcja góra-dół. Przygotować farsz. Białe kiełbaski pokroić w plasterki. Do miseczki przełożyć śmietanę, chrzan, jajka i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Ugotowane jajka pokroić w ćwiartki. Na podpieczonym spodzie rozłożyć plasterki białe kiełbasy i zalać masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 15 minut aż masa się nieco zetnie ale jeszcze będzie miękka. W tartę powciskać ćwiartki jajek i piec kolejne 10 minut aż masa całkowicie się zetnie. Jajka nie mogą się piec zbyt długo bo zrobią się niesmaczne, takie gumowate Przed podaniem posypać rzeżuchą.


4 komentarze: