Kiedy nie ma czasu na pieczenie a ochota na coś słodkiego wielka to na szybko robi się taki deser. W sumie na wypasie bo są i banany i kajmak, śmietanka i mascarpone i nawet ciastka się znalazły. Do polewy użyłam kajmaku, rozrzedziłam go trochę ajerkoniakiem przez co zrobił się też nieco mniej słodki. Śmietanka ubita z mascarpone. Herbatniki na szybko połamane w ręku i wszystko przełożone warstwami. Proste, szybkie i pycha.
składniki:
3 banany
12 herbatników holenderskich w czekoladzie
200 ml śmietanki 30%
500 g mascarpone
300 g masy kajmakowej
3 łyżki ajerkoniaku
2-3 kostki gorzkiej czekolady do posypania
Serek mascarpone przełożyć do miski. Dodać śmietankę i wszystko razem ubić na krem. Kremu już nie dosładzałam bo jest sam w sobie wystarczająco słodki, poza tym banany i masa kajmakowa też są słodkie. Masę kajmakową przełożyć do miseczki i dodać ajerkoniak, dokładnie wymieszać. Banany pokroić w grubsze plasterki. Na dno szklaneczki wrzucić jeden pokruszony herbatnik. Na pokruszone ciastko ułożyć warstwę kremu a potem 4 plasterki banana. Całość polać polewą kajmakową. Na polewę ułożyć drugie pokruszone ciastko i trochę kremu. Na wierzch plasterek banana i polewa kajmakowa, posypać startą czekoladą. W ten sam sposób przygotować pozostałe desery. U mnie wyszło 6 sztuk ale wszystko zależy od wielkości szklanek/pucharków w których przygotujemy deser. Można oczywiście zrobić sobie inne ułożenie warstw, wszystko wedle uznania. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
mmm... deser wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńAjerkoniak, kajmak i czekolada - niebiańskie połączenie :)
OdpowiedzUsuń