Prosta zapiekanka z dwóch składników. Tortellini, u mnie kupne świeże, w towarzystwie brokuła zapieczone pod pierzynką z beszamelu. Tortellini można dać dowolne, z ulubionym farszem. Można do zapiekanki dorzucić także podsmażoną pierś z kurczaka.
składniki:
500 g świeżego tortellini, u mnie z prościutto i serem
1 średni brokuł
masło do posmarowania formy
beszamel
2 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu. Brokuła podzielić na małe różyczki ugotować al'dente. Naczynie żaroodporne natłuścić masłem. W naczyniu ułożyć ugotowane składniki. Przygotować bezamel. Na patelni rozgrzać masło. Dodać mąkę i energicznie wymieszać aby nie było grudek. Wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Zagotować i gotować aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem zalać ułożone składniki w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wstawić do piekanika nagrzanego na 180/190 C i zapiekać ok 25-30 minut, aż beszamel ładnie się przyrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz