niedziela, 14 sierpnia 2022

Surówka z białą rzodkwią

Dziś przepis na prostą surówkę do obiadu. Wszystkie warzywa z mojego warzywniaka. Młode jędrne marchewki, lekko ostra rzadkiew i chrupiąca sałata. Całość łączy delikatny sos jogurtowo-koperkowy. Jak ktoś lubi to do jogurtu można dodać też przeciśnięty czosnek.

składniki:

1 nieduża główka kruchej sałaty
2-3 małe rzodkwie letnie
2-3 nieduże marchewki
garść posiekanego koperku
400 ml jogurtu naturalnego
sól,pieprz

Sałatę porwać na małe kawałki i przełożyć do dużej miski. Rzodkiew i marchewkę zetrzeć na cienkie plasterki, ja szatkuje na szatkownicy do kapusty. Można też warzywa zetrzeć na grubych oczkach. Wymieszać z porwaną sałatą. Przygotować jogurtowy sos. Jogurt wymieszać z posiekanym koperkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos można przygotować wcześniej i odstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem warzywa wymieszać z sosem jogurtowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz