Dziś zapraszam na żołądki drobiowe. W domu uwielbiam tylko ja więc uczta tylko dla mnie. Ugotowałam sobie na nich zupę. Jest prosta i pożywna, z dodatkiem ryżu i pieczarek.
składniki:
700 g żołądków drobiowych
ok 2l wody
2 marchewki
1 cebula
7 średnich pieczarek
pęczek włoszczyzny (liść selera i pora, natka pietruszki)
5 łyżek białego ryżu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżk majeranku
sól,pieprz
Żołądki dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka. Dodać pęczek włoszczyzny, 1 łyżkę soli, listki laurowe oraz ziele angielskie. Zalać wodą, zagotować i gotować aż żołądki będą prawie miękkie. W między czasie cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pieczarki pokroić w plastry. Gdy żołądki będą już miękkie dodać przygotowane składniki, koncentrat pomidorowy, majeranek oraz ryż. Gotować aż wszystkie składniki będą miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta można dolać jeszcze trochę wody. W trakcie gotowania doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz