czwartek, 6 kwietnia 2023

Roladki drobiowe w porach zapiekane pod beszamelem

Polecam pyszny pomysł na obiad z udziałem pora. Przyrządziłam roladki z piersi kurczaka nadziewane camembertem i owinięte paskami sparzonego pora. Całość zapiekłam pod beszamelem. Kiedyś już robiłam podobne danie tylko roladki robiłam z mięsa mielonego i zapiekałam pod sosem serowym.


składniki:

ok 1,2 kg piersi kurczaka (5 pojedyńczych piersi)
2 serki camembert po 120 g
ok 450 g pora w kawałkach ok 20 cm (biała i jasnozielona część)
sól,pieprz
tymianek

beszamel 
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
sól,pieprz
gałka muszkatołowa

oraz
slodka papryka


Kawałki pora przekroić wzdłuż na pół. Sparzyć we wrzątku aby delikatnie zmiękły i były bardziej elastyczne. Osączyć dobrze na sicie. Każdą pierś kurczaka przekroić wzdłuż na dwa płaty mięsa. Delikatnie rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Rozbite mięso oprószyć z obu stron solą, pieprzem i tymiankiem. Serek camembert pokroić na paski, kazdy serek na 5 pasków. Przygotować roladki. Na brzegu rozbitego plastra mięsa ułożyć pasek serka i ściśle zawinąć w roladkę. Następnie każdą roladkę owinąć 2-3 paskami sparzonego pora, nie musi być dokładnie cała owinięta. W ten sam sposób przygotować pozostałe roladki. Naczynie żaroodporne natłuścić delikatnie masłem. Resztki sparzonego pora pokroić na małe kawałki i rozłożyć na dnie naczynia. Następnie ułożyć gotowe roladki. Przygotować beszamel. Na patelni rozpuścić masło. Dodać mąkę i energicznie wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Gotować aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem zalać roladki. Na wierzchu oprószyć słodka papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać 40 minut. Gotowe roladki podałam z miksem kaszy i ryżu oraz sałatką ze słoika-ogórki w pomidorach



1 komentarz: