poniedziałek, 2 września 2019

Cukinia faszerowana ryżem i serami

Taką oto wymyśliłam faszerowaną cukinię. Wersja bez mięsa, za to z różnymi serami, które połączyłam z ryżem i beszamelem. Polecam zjadać na ciepło bo jak wystygnie to już farsz nie jest taki pyszny.




składniki:

5 niedużych cukinii, u mnie 4 okrągłe miały po ok 400 g i 1 podłużna ok 500g
200 g ryżu, u mnie mieszanka ryżu parabolied z dzikim
100 g żółtego sera, u mnie gouda
125 g mozzarelli
100 g sera z niebieską pleśnią
200 g camemberta
2 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól,pieprz
słodka papryka
gałka muszkatołowa

Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Okrągłym cukiniom odkroić czapeczki z ogonkiem a podłużną przekoić wzdłuż na pół. Wydrążyć miękki miąższ z pestkami. Wydrążone cukinie lekko posolić i odłożyć na ściereczkę, wydrążoną stroną do dołu aby sok ściekał. Przygotować farsz. Ryż ugotować al'dente. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mozzarellę i camemberta pokroić na małe kawałki. Przygotować bazę farszu-beszamel. Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Energicznie wymieszać aby nie było grudek i wlać mleko. Doprawić do smaku pieprzem, gałką i solą. Soli nie za dużo bo dodamy jeszcze sery a cukinia jest też lekko posolona. Całość gotować aż sos zgęstnieje. Następnie dodać starty ser żółty i pokruszony ser z pleśnią. Wymieszać aby sery się rozpuściły. Patelnię zestawić z ognia. Dodać pokrojną mozzarellę i camemberta oraz ugotowany ryż. Ewentualnie dosolić do smaku jak potrzeba. Dokładnie wymieszać. Gorącym farszem wypełnić wydrążone cukinie. Napełnione farszem cukinie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Posypać delikatnie słodką papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż cukinie będą miękkie, ok 25-30 minut. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz