Naszły mnie smaki na ostre więc powstała pikantna zupa z tego co było pod ręką. A pod ręką była cukinia i ćwiartki z kurczaka więc trafiły do gara.
składniki:
2 duże ćwiartki z kurczaka
700 g młodej cukinii, dałam po kawałku zielonej i żółtej
1 cebula
3 ząbki czosnku
świeża papryczka chili
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól,pieprz
100 ml śmietanki 30 % lub 18 %
1 łyżka oleju kokosowego
ok 2 litry wody
2 listki laurowe
2 kulki ziela angielskiego
pęczek włoszczyzny ( liść selera i pora, natka pietruszki )
makaron ryżowy
Do garnka wlać wodę. Dodać ćwiartki z kurczaka, ziele i listki laurowe oraz włoszczyznę. Ugotować wywar ( gotoważ aż mięsko będzie miękkie) , na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę. Cukinię razem ze skórką pokroić w nieduża kostkę. Ugotowany wywar przecedzić. Mięso obrać z kości i podzielić na małe kawałki. W garnku rozgrzać olej kokosowy i wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć aż cebula się zeszkli nastepnie dodać pokrojoną cukinię. Chwilę przesmażyć i całość zalać bulionem. Dodać posiekaną papryczkę chili, ilość zależy od tego jak lubimy ostre. Gotować aż cukinia będzie miękka, w trakcie gotowania doprawić solą i pieprzem, można dodać jeszcze papryczki jeśli daliśmy za mało. Na koniec zupę zabielić śmietanką. Dodać rozdrobnione mięsko i wymieszać. Gotową zupę podawać z makaronem ryżowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz