piątek, 28 maja 2021

Drożdżowy placek z rabarbarem

Jest rabarbar jest i ciasto. Zwykły placek drożdżowy, placek bo nie wyrasta jakoś na wielkie i puszyste. Ale jest proste i smaczne. Przepis ze starego kalendarza ze zrywanymi kartkami, od siebie dorzuciłam kruszonkę.


składniki:

450 g mąki pszennej
5 łyżek cukru
30 g świeżych drożdży
210 ml letniego mleka
60 ml letniej wody
1 jajko
80 g masła
ok 350 g rabarbaru

kruszonka
75 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g zimnego masła

Do miski wkruszyć drożdże i zasypać cukrem. Odstawić na chwilę aby drożdże zaczęly się rozpuszczać. W międzyczasie rabarbar pokroić na małe kawałeczki. Następnie do drożdży dodać mleko i wodę. Wymieszać i odstawić. Rozpuścić masło i przestudzić. Rozpuszczone wystudzone masło dodać do drożdży. Dodać także jajko oraz mąkę. Wymieszać dokładnie składniki. Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę. Ładnie wyrównać mokra łyżką i rozłożyć pokrojony rabarbar. Odstawić w ciepłe mejsce do wyrośnięcia na ok 40-60 minut, aż podwoi objętość. Przygotować kruszonkę. W misce wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone masło i wszystko rozetrzeć w palcach tworząc małe kruszonki. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika posypać rabarbar gotową kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym na 190 C do zarumienienia, ok 40 minut, funkcja góra-dół. Przed podaniem można jeszcze oprószyć cukrem pudrem.   




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz