Moja pierwsza tarta na cieście francuskim. Spód uformowałam w kształt prostokąta aby stworzyć na nim fajną kompozycję. Można też wykorzystać po prostu formę do tarty. Proste a zarazem cieszy oko. Polecam też tradycyjną tartę na kruchym cieście, ze szparagami i ricottą.
składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
ok 9 grubszych zielonych szparagów
5 pomidorków koktajlowych
2 jajka
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Przygotować szparagi, odłamać twarde części i ugotować al'dente, wystudzić. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwinąć ciasto francuskie. Brzegi ciasta zawinąć do środka i utworzyć wyższe brzegi (ok 1,5 cm) żeby masa nie wypłynęła. Ciasto nakłuć widelcem aby nie wyrosło podczas pieczenia. Do miski wbić jajka. Białkiem posmarować cały uformowany spód tarty. Blaszkę ze spodem wstawić do nagrzanego na 200 C piekarnika i podpiec aby ciasto podrosło i delikatnie się zaczęło rumienić. Do jajek dodać śmietanę i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Na podpieczony spód wylać masę jajeczno-śmietanową. Pomidorki przekroić na pół a ugotowane szparagi na mniejsze kawałki i ułożyć z nich kompozycję na tarcie. Posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Ponownie wstawić do piekarnika i piec na 180 C aż masa całkowicie zetnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz