Polecam fajny i prosty przepis na danie z białą kiełbasą w roli głównej. Biała kiełbasa zapiekana na kiszonej kapuście owinięta jest plastrami wędzonego boczku. Danie bardzo smaczne i sycące nie tylko na Wielkanoc.
składniki:
7 surowych białych kiełbas
1 kg kiszonej kapusty
ok 150 g wędzonego boczku w długich cienkich plastrach
2 cebule
2 łyżki majeranku
2 listki laurowe
pieprz
400 ml bulionu
olej do smażenia
musztarda sarepska do posmarowania kiełbasek
Cebule obrać i pokroić w niedużą kostkę. Kiszoną kapustę posiekać drobniej. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać kiszoną kapustę. Dokładnie wymieszać. Całość doprawić majerankiem i pieprzem, dodać też listki laurowe i chwilę razem smażyć. Potem zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego i ładnie wyrównać. Kapustę polać bulionem. Białą kiełbasę nakłuć wykałaczką lub czubkiem noża w kilku miejscach. Każdą kiełbaskę owinąć wędzonym boczkiem, kiełbasa nie musi być owinęta w całości. Owinięte kiełbasy ułożyć na kapuście. Na wierzchu posmarować delikatnie musztardą sarepską. Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec 40 minut. Potem naczynie odkryć i piec jeszcze 10 minut aby kiełbaski się przyrumieniły. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.
Coś wspaniałego boczek i kiełbasa razem:) Z chęcią spróbuję zrobić! Ostatnio natknąłem się w Carrefurze na swojską linię wędlin z Zalasku. Polecam
OdpowiedzUsuń