niedziela, 21 grudnia 2025

Ryba z brzoskwiniami

Kolejna wersja ryby na zimno w pysznym sosie z brzoskwiniami. Trochę bałam się tego połączenia ale skoro wersja z ananasem mi smakowała więc z brzoskwiniami powinna być ok. Także wyszło pysznie, brzoskwinie nawet lepsze bo bardziej miękkie niż ananas. Można dorzucić też paprykę ale ja wolałam bez. Dodałam jeszcze trochę chili więc wyszło słodko-pikantnie. Polecam.


składniki:

ok 500 g filetów rybnych, u mnie miruna
1 puszka brzoskwiń (820 g)
2 duże cebule
8 łyżek keczupu
sól, pieprz
chili
2 jajka
mąka do panierowania
olej/masło do smażenia

Filety rybne podzielić na małe kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Panierować w roztrzepanym jajku i mące. Smażyć na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Cebule  pokroić w kostkę. Brzoskwinie osączyć z zalewy i także  pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę następnie dodać pokrojone brzoskwinie. Chwile razem smażyć. Następnie wlać syrop z puszki i dodać keczup, wymieszać dokładnie. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz chili. Zagotować. Na dno naczynia wyłożyć trochę sosu, na sosie ułożyć kawałki usmażonej ryby. Na rybę wyłożyć pozostały sos. Odstawić do wystudzenia, jak wystygnie wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień jak całość się przegryzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz