środa, 20 grudnia 2017

Świąteczna tarta z grzybami

Zamiast klasycznych pasztecików na świąteczny stół polecam wytrawną tartę z grzybami. Można podać ją na ciepło i na zimno. Będzie pysznym dodatkiem do czerwonego barszczyku.


składniki:

kruche ciasto
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli

farsz
450 g pokrojonych grzybów, u mnie mrożone
3-4 łyżki oleju, u mnie rzepakowy Semco
1 duża cebula
2 jajka
6 łyżek śmietany 18 %
sól,pieprz

Przygotować grzyby. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Następnie dodać mrożone grzyby. Smażyć aż grzyby zmiękną i odparują cały płyn, można lekko posolić. Usmażone grzyby odstawić do wystudzenia.
Przygotowac spód do tarty. Mąkę wymieszać z solą. Dodać pokrojone zimne masło oraz jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Potem z gotowego ciasta urwać kawałek i rozwałkować na grubość ok 4-5 mm i wyciąć foremką kilka małych gwiazdek. Gwiazdki odłożyć na talerz i schować do lodówki. Pozostałym ciastem wylepić formę do tarty. Ciasto na dnie nakłuć widelcem aby nie wyrosło podczas pieczenia. Formę z ciastem wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i podpiec na jasnozłoty kolor.
Do misi przełożyć usmażone grzyby. Dodać śmietanę i jajka, doprawić do smaku sola i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć farsz grzybowy. Ładnie wyrównać. Na wierzchu ułożyć wycięte z ciasta gwiazdki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut aż farsz się zetnie.

3 komentarze: