sobota, 23 grudnia 2017

Babka makowa

Zamiast makowca polecam babkę makową. Maku jest sporo więc babka jest dosyć ciążka jak na babkę. Dla aromatu dodałam skórkę pomarańczową ale można dodać inne bakalie. Babka jest pyszna i wilgotna, z polewą czekoladą smakuje najlepiej. Można upiec też w foremce keksowej.

składniki:

250 mąki pszennej
200 g suchego maku mielonego
200 g cukru
250 g masła
5 jajek
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml mleka
kilka kropel aromatu rumowego

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonym makiem. Do żółtek dodać miękkie masło i cukier. Wszystko utrzeć na puszystą masę. Następnie partiami dodawać mleko i mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia. Dodać także skórkę pomarańczową. Na koniec dodać ubite białka i zmiksować wszystko na wolnych obrotach. Masę przełożyć foremki na babkę, foremkę wcześniej natłuścić i posypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 175 C i piec do suchego patyczka ok 60 minut, funkcja góra-dół. Po wystudzeniu dowolnie udekorować, ja polałam polewą czekoladową i posypałam cukrową posypką.

Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru pudru i rozpuścić . Następnie dodać 100 g zimnego pokrojonego masła, rozpuścić ale nie gotować. Zestawić z ognia i dodać 3 łyżki kakao. Energicznie wymieszać aby składniki się połączyły. Polewę przestudzić i polać babkę. Posypać posypką lub innymi dekoracjami.



3 komentarze:

  1. Czy można dać masę mokową z puszki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, w tym przypadku musi byc suchy mak. Masa z puszki jest zbyt mokra.

      Usuń