poniedziałek, 18 grudnia 2017

Śledzie opiekane w zalewie octowej

Do zalewy octowej można wrzucić różne rybki jednak najlepiej smakuje mi śledź. Wykorzystuję całe tuszki średniej wielkości. Potem jak śledź przegryzie się w zalewie można łatwo go rozdzielić i wyjąć cały szkielet. Zamiast całych tuszek można użyć też filetów.

składniki:

1 kg wypatroszonych świeżych tuszek śledziowych
sól,pieprz
mąka pszenna
olej do smażenia

zalewa
3/4 szklanki octu
5 szklanek wody
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soli
2-3 duże cebule
3-4 listki laurowe
1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu i angielskiego ziela

Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier i przyprawy. Zagotować, w międzyczasie obrać cebulę i pokroić w pół plastry. Gdy zalewa się zagotuje dodać cebulę i gotować jeszcze 2-3 minuty. Odstawić do wystudzenia.
Śledzie dokładnie umyć i osączyć z nadmiaru wody. Oprószyć ze wszystkich stron solą i pieprzem. Panierować w mące. Rozgrzać patelnię z olejem. Śledzie otrzepać z nadmiaru mąki i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Usmażone śledzie ułożyć w naczyniu żaroodpornym przekładając je cebulą z zalewy, następnie zalać zalewą. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 doby aby się przegryzły.


2 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba ten przepis. Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń