wtorek, 12 grudnia 2017

Roladki schabowe z suszonymi morelami

Roladki w sosie to propozycja obiadowa z wykorzystaniem schabu. Do środka roladek włożyłam suszone morele ale można również użyć suszonych śliwek. Takie roladki to świetna propozycja na świąteczny obiad. A dla tych co nie lubią roladek polecam pieczony schab z morelami.

składniki:

6 grubych plastrów schabu (o grubości ok 2cm)
suszone morele
sól,pieprz
ok 2,5 szklanki wody
2 listki laurowe
ok 3 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
2 łyżki oleju

Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Następnie mięso oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Zwijać roladki. Rozbity plaster schabu ułożyć na desce. Wzdłuż krótszego boku ułożyć suszone morele. Ilość moreli zależy od ich wielkości a także wielkości mięsa, ja miałam duże morele więc na każdą roladkę wyszły 2-3 suszone morele. Boki złożyć do środka i zwinąć roladkę. W ten sam sposób przygotować pozostałe roladki. Gotowe roladki owinąć sznurkiem lub spiąć wykałaczkami aby nie rozwinęły się podczas duszenia. W garnku rozgrzać olej i obsmażyć roladki, im mocniej przysmażymy tym ciemniejszy sos potem otrzymamy. Następnie obsmażone roladki zalać wodą. Dodać listki laurowe. Przykryć i dusić do miękkości. Gdy roladki będą już miękkie przełożyć je na talerz. Z wywaru w którym dusiły się roladki przygotować sos. Dolać wody jeśli chcemu więcej sosu, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do wywaru, zagotować. W wywarze mogą pływać różne paroszki, farfocle z mięsa więc jeśli nam przeszkadaja to przed zagęszczeniem sosu można go przecedzić przez gęste sito. Z roladek usunąć sznurek i przełożyć je do gotowego sosu aby się rozgrzały. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kluski i buraczki tarte.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz