czwartek, 7 grudnia 2017

Ciasto z bananami

Ciasto z bananami to taka inna wersja ciasta kopiec kreta. Ciasto zrobiłam w prostokątnej foremce. Masę zrobiłam z serków homogenizowanych oraz śmietanki i dodatkowo spód posmarowałam dżemem.

składniki:

ciasto
250 g mąki pszennej
125 g masła
110 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
125 ml wody

masa
300 ml śmietanki 30 %
400 g serka homogenizowanego waniliowego
2 łyżki cukru waniliowego
1/3 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny
3-4 banany
3-4 łyżki dżemu wiśniowego

Składniki na ciasto przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej, jedynie śmietanka musi być schłodzona.
Przygotować ciasto. Do rondelka wlać wodę. Dodać masło, cukier i kakao. Podgrzać aby składniki się rozpuściły i masę wystudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Do żołtek dodać wystudzoną zawartość rondelka i całość zmiksować. Następnie dodać mąkę z proszkiem a na koniec pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do foremki 28x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka. Ciasto wystudzić. Następnie z ciasta ściąć nierówny wierzch pozostawiając równy spód. Ścięte ciasto pokruszyć. Spód posmarować dżemem wiśniowym i odstawić do lodówki. Przygotować masę. Do rondelka wlać mleko i dodać żelatynę. Odstawić na chwilę aby napęczniała. Następnie podgrzać ale nie gotować i rozuścić dokładnie żelatynę odstawić do wystudzenia. Śmietanke ubić na sztywno. Dodać cukier waniliowy. Ubijać aż cukier się rozpuści. Potem dodać serki homogenizowane. Całość dobrze wymieszać a następnie połączyć z żelatyną. Ok 1/3 masy wyłożyć na schłodzone ciasto posmarowane dżemem, ładnie rozsmarować. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut aby masa lekko stężała. Banany obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na pół. Przekrojone panany ułożyć na cieście. Przykryć resztą masy. Ponownie wstawić do lodówki aby masa lekko stężała. Gdy masa zrobi się już lekko sztywna posypać pokruszonym ciastem i lekko docinąć aby okruchy przykleiły się do masy. Ponowie wstawić do lodówki i zostawić na kilka godzin aby masa dobrze stężała.



2 komentarze: