czwartek, 7 grudnia 2017

Ciasto z bananami

Ciasto z bananami to taka inna wersja ciasta kopiec kreta. Ciasto zrobiłam w prostokątnej foremce. Masę zrobiłam z serków homogenizowanych oraz śmietanki i dodatkowo spód posmarowałam dżemem.

składniki:

ciasto
250 g mąki pszennej
125 g masła
110 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
125 ml wody

masa
300 ml śmietanki 30 %
400 g serka homogenizowanego waniliowego
2 łyżki cukru waniliowego
1/3 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny
3-4 banany
3-4 łyżki dżemu wiśniowego

Składniki na ciasto przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej, jedynie śmietanka musi być schłodzona.
Przygotować ciasto. Do rondelka wlać wodę. Dodać masło, cukier i kakao. Podgrzać aby składniki się rozpuściły i masę wystudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Do żołtek dodać wystudzoną zawartość rondelka i całość zmiksować. Następnie dodać mąkę z proszkiem a na koniec pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do foremki 28x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka. Ciasto wystudzić. Następnie z ciasta ściąć nierówny wierzch pozostawiając równy spód. Ścięte ciasto pokruszyć. Spód posmarować dżemem wiśniowym i odstawić do lodówki. Przygotować masę. Do rondelka wlać mleko i dodać żelatynę. Odstawić na chwilę aby napęczniała. Następnie podgrzać ale nie gotować i rozuścić dokładnie żelatynę odstawić do wystudzenia. Śmietanke ubić na sztywno. Dodać cukier waniliowy. Ubijać aż cukier się rozpuści. Potem dodać serki homogenizowane. Całość dobrze wymieszać a następnie połączyć z żelatyną. Ok 1/3 masy wyłożyć na schłodzone ciasto posmarowane dżemem, ładnie rozsmarować. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut aby masa lekko stężała. Banany obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na pół. Przekrojone panany ułożyć na cieście. Przykryć resztą masy. Ponownie wstawić do lodówki aby masa lekko stężała. Gdy masa zrobi się już lekko sztywna posypać pokruszonym ciastem i lekko docinąć aby okruchy przykleiły się do masy. Ponowie wstawić do lodówki i zostawić na kilka godzin aby masa dobrze stężała.



10 komentarzy:

  1. Kiedy mam dodać mąkę? ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wkradł się błąd i zabrakło mąki ale już poprawione.

      Usuń
  2. Z wykładanoem bitej śmietany i bananów to można od razu a nie tak na raty? Trochę dużo zabawy z ta żelatyną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym ciescie masa jest z serak i śmietany i dlatego jest żelatyna. Wykładam na raty aby banany były ukryte w masie a nie leżały na cieście.

      Usuń
  3. To jest ciasto biszkoptowe? Jest puszyste czy bardziej zwarte? Czy z wykładaniem masy i bananów trzeba zachować takie raty, nie można od razu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest biszkoptowe, bardziej takie zwarte i sypkie po pokruszeniu. Masę wykładam na raty bo chciałam aby banany były ukryte w masie a nie leżały na cieście. Masa też ładnie przykeja się do całego spodu i całość ładnie sie trzyma.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedzi. Własnie kiedyś robiłam podobne ciasto, ale z innego przepisu znalezionego w internecie, ale nie byłam zadowolona. Ciasto jakieś suche, a banany mi się rozjeżdżały i odklejały od spodu, nie trzymały się tak jak u Ciebie, Twój sposób lepszy, żeby nie kłaść bezpośrednio bananów na spodzie. A czy spód nie wymaga wcześniejszego skropienia np wodą z cytryną? Czy on nawilżeje od dżemu? Ciasto jest gotowe do podania gościom w danym dniu czy lepiej zrobić dzień wcześniej i jak długo można to ciasto przechowywać, żeby banany wyglądały ładnie? Z góry dziękuję za odpowiedzi, chciałabym jeszzce raz spróbować zrobić to ciasto.

      Usuń
    3. Spód nie jest za gruby i wilgoć z dżemu wystarczy jak dla mnie. Jak tylko masa stężeje to ciasto jest już gotowe do podania, wystarczy w lodówce 1-2 godzinki.Co do bananów to wiadomo ciemnieją, tutaj pokryte są masą więc nie ma dopływu powietrza i tak szybko nie ciemnieją, poza tym warto dodac banany pierwszej świeżości to też wydłuży ich ładny wygląd.

      Usuń
  4. Mogłabyś podać czas pieczenia spodu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieke do suchego patyczka, po prostu sprawdzam żeby ciast nie przesuszyć, ak jest prościej tymbardziej że każdy piekanik piecze inaczej i w jednym ciasto będie sie piekło 15 minut a w drugim 25 minut. Tego ciasta dawno nie piekłam i juz nie pamiętam ile to się piekło w moim piekarniku.

      Usuń