środa, 3 października 2018

Nalewka winogronowa

Do mojej galerii nalewek trafiła kolejna-winogronowa. To moja piąta nalewka i póki co najlepsza z tych wszystkich, które do tej pory robiłam. Uwielbiam winogrona i to chyba dlatego. Cudowny aromat i wspaniały smak.

składniki:

1 kg dojrzałych ciemnych winogron (już oczyszczonych i bez ogonków)

300 g cukru
250 ml zimnej przegotowanej wody
500 ml spirytusu 95%

Owoce pozbawić ogonków, dokładnie umyć i oczyścić z wszelkich paprochów, usunąć wszelkie nadpsute owoce. Potrzebujemy 1 kg oczyszczonych już owoców. Użyłam winogron ciemnych i drobnych, które widoczne są na zdjęciu. Oczyszczone owoce przełożyć do dużego słoja, przesypać cukrem. Lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Słoik przykryć ściereczką lub gazą i odstawić na parapet na ok 24 godziny aby owoce puściły sok a cukier się rozpuścił. W międzyczasie kilka razy zamieszać zawartością słoja aby cukier szybciej się rozpuścił. Gdy cukier się rozpuści wymieszać spirytus z wodą i zalać owoce. Słój dobrze zakręcić pokrywką i odstawić do szafki na ok 6-8 tygodni. Po tym czasie owoce oddzielić od nalewki, dobrze odcisnąć przez gazę. Nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić na kilka miesięcy, im dłużej tym lepiej.


2 komentarze:

  1. Wszystko fajnie, ale nie ma informacji kiedy dodać spirytus.

    OdpowiedzUsuń