piątek, 12 października 2018

Kotleciki kalafiorowo-jajeczne

Robiłam już kotlety z jajek i kotlety z kalafiora a teraz połączyłam te składniki i powstały kotleciki kalafiorowo-jajeczne. Smaczne i proste w przygotowaniu. Dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. Można je podać z dowolnymi dodatkami.




składniki:

600 g kalafiora
4-5 jajek ugotowanych na twardo
1 duże jajko surowe
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki bułki tartej
sól i pieprz
bułka tarta i ziarna siemienia do panierowania
olej do smażenia

Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na miękko. Wystudzić i dobrze osączyć. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać surowe jajo, bułkę tartą i posiekany koperek. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrobić. Masa będzie dosyć luźna, można dodac nieco więcej bułki tartej ale na patelni kolteciki zrobią się ładne i zwarte. Z masy uformować kotlety, u mnie wyszło 12 sztuk. Podczas formowania dłonie opruszać bułka tartą aby masa nie lepiła się do rąk. Kotleciki opanierować w bułce tartej i ziarnach siemienia. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z dowolnymi dodatkami.

2 komentarze: