Kolejna wersja zupy jarzynowej. Do zupy można dodać różne warzywa jakie mamy pod ręką. U mnie jest fasolka szparagowa, marchewka, ziemniaki, kalarepa i cebula. Aby zupa była bardziej pożywna wzbogaciłam ją o pulpeciki.
składniki:
350 g fasolki szparagowej
1 nieduża kalarepa (200 g)
2 nieduże marchewki (200 g)
1 duża cebula (150 g)
2 średnie ziemniaki (200 g)
2 l dowolnego bulionu
2 gaście posiekanej natki pietruszki
400 g mięsa mielonego z łopatki
1 łyżka mielonego lnu
3 łyżki śmietany 18%
sól,pieprz
Fasolkę szparagową pokroić na mniejsze kawałki, dałam żółtą i zieloną. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. W średnią kostkę pokroić ziemniaki i kalarepę. Do garnka wlać bulion i zagotować. Do bulionu wrzucić fasolkę szparagową, cebulę i marchewkę. Zagotować i gotować aż warzywa będą al'dente ok 15-20 minut. W międzyczasie przygotować pulpety. Do mięsa mielonego dodać 1 łyżkę mielonego lnu oraz sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrobić i uformować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do zupy wrzucić ziemniaki oraz kalarepę. Zagotować. Potem wrzucić pulpeciki i gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Zupę doprawić do smaku jeśli potrzeba. Na koniec zupę zabielić zahartowaną śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz