składniki:
500 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
25 g świeżych drożdży
ok 0,5 l letniej wody
4 czubate łyżki dowolnych otrąb, u mnie pszenne
3 czubate łyżki ziaren słonecznika
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 płaskie łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
2 łyżki oleju rzepakowego
czarny sezam do posypania
W letniej wodzie rozpuścić drożdże z cukrem, odstawić. Do dużej miski wspypać mąkę orkiszową. Dodać sól, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, otręby oraz ziarna słonecznika. Wszystko wymieszać. Dodać rozpuszczone drożdże oraz olej i wymieszać dokładnie aby składniki się połączyły i utworzyły jednolite ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche i składniki nie chciały się połączyć można dolać jeszcze ciut letniej wody. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość, na ok 30-40 minut. Potem ciasto jeszcze raz wymieszać i przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10). Wierzch ładnie wyrównać wilgotna łyżką i posypać ziarnami sezamu. Foremkę z ciastem ponownie odstawić w ciepłe miejsce aby ciasto podrosło, do pełnej foremki. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż wierzch dobrze się przyrumieni ok 45-50 minut, funkcja góra-dół. Po upieczeniu chlebek wyjąć z formeki i ułożyć na kratce do wystudzenia. Aby skórka była miękka od razu po upieczeniu wierzch posmarować wodą i tak zostawić do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz