niedziela, 30 czerwca 2019

Ciasto z truskawkami i mascarpone na spodzie brownie

Była ochota na ciacho więc powstało z tego co było pod ręką. Miałam czekoladę i padło na brownie które poszło na spód. Do tego krem ze śmietanki i mascarpone, truskawki i galaretka. Krem ze śmietanki i mascarpone jest dosyć sztywny sam w sobie i nie dodawałam żadnego usztywniacza, gdyby jednak wyszedł za rzadki można go usztywnić i dodać rozpuszczoną  czekoladę lub troche żelatyny. Zamiast truskawek oczywiście można wykorzystać dowolone owoce.




składniki:

spód brownie

200 g gorzkiej czkolady
200 g masła 
6 jajek
200 g cukru
110 g mąki pszennej

krem
500 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30 %
ewentualnie cukier do smaku

na wierzch 
500 g truskawek
2 galaretki truskawkowe

Czekoladę połamać i przełożyć do metalowej miski. Dodać masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. W drugiej misce zmiksować jajka z cukrem, dodać mąkę a na koniec rozpuszczoną czekoladę z masłem. Masę przełożyć do formy 28x25 wyłożonej papierem do pieczenia, ładnie rozsmarować. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20 minut. Po upieczeniu spód wystudzić.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach wody (750ml). Odstawić do wystudzenia. Serek mascarpne i śmietankę przełożyć do miski i ubić na sztywno. Można sobie dosłodzić do smaku, ja cukru już nie dodawałam bo było wystarczająco słodkie. Krem wyłożyć na upieczony wystudzony spó. Ładnie równo rozsmarować. Na kremie ułożyć truskawki, moje były duże więc pokroiłam w plasterki. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Potem zalać tężejącą galaretką. Ponowie odstawić do lodówki aby galaretka dobrze stężała.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz