wtorek, 10 kwietnia 2018

Krokiety z soczewicą i pieczarkami

Kolejna wersja krokietów. Jako farszu użyłam czerwonej soczewicy i pieczarek. Te dwa składniki doskonale sprawdziły się także jako farsz do bakłażanów. Soczewica jest bardzo sycąca a do tego naleśnik i panierka więc taki krokiet z dodatkiem barszczyku to solidny posiłek.


składniki:

naleśniki
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 szklanka wody, może być gazowana
1-2 jajka
2 łyżki oleju
duża szczypta soli

farsz
500 g pieczarek
300 g czerwonej soczewicy
2 duże cebule
sól,pieprz
majeranek

oraz
olej do smażenia
2-3 jajka
panierka z cieciorki i siemię lniane złote

Składniki na naleśniki dokładnie zmiksować. Ciasto powinno swobodnie rozpływać się po patelni. Jeśli jest za gęste dolać jeszcze wody. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki.
Soczewicę przepłukać wodą i ugotować. Dobrze osączyć i wystudzić. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnię z niewielką ilościa oleju. Wrzucić starte pieczarki i smażyć aż odparują całą wodę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju. Pieczarki, ugotowaną soczewicę oraz zrumienioną cebulę dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Każdego naleśnika posmarować ok 2 łyżkami farszu. Boki zwinąć do środka i zrolować. Krokiety panierować w jajku oraz panierce z cieciorki wymieszanej z ziarnami złotego siemienia. Smażyć ze wszystkich stron na jasnozłoty kolor. Podawać z czerwonym barszczykiem. Z podanych składników wyszło mi 12 krokietów.

Polecam też:
Krokiety z kapustą i grzybami




2 komentarze:

  1. Super przepis. Dawno nie jadłem krokietów, a w domu akurat mam (prawie) wszystkie składniki :)

    OdpowiedzUsuń