środa, 25 kwietnia 2018

Roladki z porem

Roladek u mnie sporo ale to takie proste i pyszne danie, które bardzo lubimy. Można wykorzystać to co mamy pod ręką i zawsze będzie smacznie. Do farszu tym razem wykorzystałam pora. Roladki upiekłam w piekarniku pod pierzynką z mozzarelli. Jako dodatki do roladek podałam puree z selera i surówkę z marchewki i rzepy.


składniki:

4 pojedyńcze piersi z kurczaka ( ok 1 kg )
1 cebula
300 g pora, biała i jasnozielona część
sól ziołowa
tymianek
pieprz
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
ok 200 g mozzarelli
olej do smażenia
masło do posmarowania naczynia

Przygotować farsz z pora. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pora pokroić w plasterki lub pół plasterki. Na patelni rozgrzać trochę oleju i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać pora i chwilę wszystko razem smażyć. Następnie całość zalać winem i zagotować. Gotować na średnim ogniu aż całe wino odparuje a por zmięknie. Doprawić do smaku odrobiną soli i tymianku. Odstawić do wystudzenia.
Przygotować mięso. Każdą pierś kurczaka rozkroić na dwa płaty mięsa. Oprószyć z obu stron solą ziołową i pieprzem. Następnie mięsko rozbić tłuczkem, najlepiej przez folię spożywczą aby nie poszarpać mięsa. Na każdy rozbity płat mięsa nałożyć farsz z pora i zwinąć w roladkę. Naczynie żaroopdorne nasmarować masłem i ułożyć w nim roladki. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180C i piec ok 15 minut, funkcja termoobieg. W międzyczasie pokroić mozzarellę w plastry, jeden plaster na jedną roladkę. Po 15 minutach pieczenia na na każdej roladce ułożyć plaster mozzarelli. Zapiekać jeszcze 10-15 minut aż mozzarella się rozpuści. Gotowe roladki podawać z ulubionymi dodatkami.


1 komentarz: