czwartek, 19 kwietnia 2018

Kotlety brokułowe z cheddarem

Zamiast tradcyjnych mielonych polecam kotlety z brokuła. Do masy brokułowej dodałam ser cheddar, który nieco związał masę i nadał jej smaku. Tartą bułkę zamieniłam na otręby pszenne.



składniki:

2 nieduże brokuły
150 g sera cheddar
1 duże jajko
sól
otręby pszenne
olej do smażenia

Brokuły podzielić na różyczki i ugotować aby dały się lekko rozgnieśc widelcem. Ser cheddar ze trzec na tarce o drobnych oczkach. Ugotowane brokuły dobrze osączyć na sicie i wystudzić. Nastepnie przełożyć do miski i rozgnieć widelcem. Dodać jajko, starty ser cheddar oraz 3-4 łyżki otrąb. Do smaku doprawić solą. Z masy uformować kotlety i obtoczyć je w otrębach, u mnie wyszło 9 sztuk. Smażyć na oleju, z obu stron na złoty kolor. Z kotlecikami trzeba obchodzić się delikatnie, dopiero na patelni masa się ścina. Gotowe kolteciki osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z surówką.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam brokuła, ale takich kotlecików z niego nie robiłam :) Kusisz :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń