piątek, 27 kwietnia 2018

Sałatka z papryką i sosem koperkowo-musztardowym

Prosta sałatka na bazie sałaty lodowej. Do sałaty dorzuciłam paprykę, ogórrki i trochę sera sałatkowego. Sos także zmieszany z tego co było bo takie są najlepsze, na bazie oleju z dodatkiem koperku i musztardy. Pyszna i lekka sałatka do obiadu lub do grilla.

składniki:

1 nieduża główka sałaty lodowej
2 długie świeże ogórki
2 czerwone papryki
250 g sera sałatkowego lub fety

sos koperkowo-musztardowy
10 łyżek oleju rzepakowego
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki musztardy kremskiej
2-3 łyżki soku z cytryny
sól,pieprz do smaku

Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Ogórki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Papryki oczyścić z nasion i również pokroić w niedużą kostkę. Ser sałatkowy też pokroić w niedużą kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać. Przygotować sos. Mieszam w rozdrabniaczu aby koperek się trochę zmiksował. Do rozdrabniacza wlać olej. Dodać koperek, musztardę i sok z cytryny oraz trochę soli i pieprzu. Krótko zmiksować aby nie powstał nam majonez. Spróbować sos i ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę polać sosem i delikatnie wymieszać.

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie sałatki zwałasza wiosną i latem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie wygląda i świetnie smakuje polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładnie wygląda, muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń