poniedziałek, 13 listopada 2017

Krem z pieczonych buraków

Na blogu dużo już różnych przepisów na zupy kremy ale po raz pierwszy krem z buraka. Intensywnie czerwony, kremowy, z dodatkiem jabłka. Wspaniale smakuje i wspaniale prezentuje sie na talerzu.

składniki:

ok 1 kg pieczonych buraczków czerwonych
1 cebula
1 marchewka
2 średnie ziemniaki
1 kwaskowe jabłko
ok 1,2 l bulionu
1 łyżka masła
sól
sok z cytryny

Buraki należy wcześniej upiec. Ja wybieram takie równiej wielkości aby równomiernie się upiekły. Owinąć folią i piec do miękkości w 180 C ok 60-90 minut w zależności od wielkości buraków. Upieczone buraki obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć marchew, cebulę i ziemniaki. Dodać pokrojone buraki oraz jabłko. Zalać bulionem. Gotować do miękkości. Zestawić z ognia i zmiksować na gładki krem. Do smaku doprawić solą i sokiem z cytryny. Gdyby krem wyszedł zbyt gęsty można dolać bulionu. Gotową zupkę podałam z keksem jogurtu i prażonym słonecznikiem.

2 komentarze:

  1. Robiłam parę razy, bardzo smaczny. Zainteresowanych zapraszam również do obserwowania bloga https://pigulagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń