czwartek, 31 grudnia 2015

Wafle przekładane masą orzechową

Czasem chce nam się coś bardzo słodkiego a nie mamy czasu na pieczenie ciasta wtedy doskonale sprawdzają się wafle przekładane słodką masą. Ja użyłam gotowej masy orzechowej ale można też użyć masy krówkowej. Gotowa masa jest bardzo słodka i już mała kosteczka takiego wafelka zaspokoi nasz słodki głód.

składniki:

3 wafle tortowe
1 puszka masy orzechowej Helio (560 g)

Moje wafle były wielkości bloku A3. Na desce ułożyć jeden wafel. Posmarować go dokładnie masą orzechową aby wypełniła małe wgłębienia we waflu. Następnie położyć drugi wafel, docisnąć i też dokładnie posmarować go masą orzechową. Przykryć trzecim waflem, docisnąć. Następnie przełożone wafle przekroić na dwie równe części. Obie części skleić resztą masy orzechowej. Całość dobrze docisnąć deską aby wafle dobrze się skleiły. Wafle przykryć drugą deską i obciążyć np. kartonem soku, odstawić na min. godzinkę. Można też od razu kroić ostrym nożem na małe kostki. Z trzech wafli wyszło mi 15 kosteczek jak na zdjęciu.




1 komentarz:

  1. Uwielbiam!!!Moja babcia zawsze robiła :) Jeszcze lubie wersję z powidłami!

    OdpowiedzUsuń