środa, 14 lutego 2018

Chleb drożdżowy na wodzie z kiszonych ogórków

Polecam kolejny domowy chlebek drożdżowy z dodatkiem wody z kiszonych ogórków. W smaku nie jest ona bardzo wyczuwalna, raczej jest tylko delikatny aromat. Za to zapach jest bardziej intensywny i chlebek przyjemnie pachnie kiszonymi ogórkami.



składniki:

500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
3/4 szklanki otrąb pszennych
1 szklanka wody z kiszonych ogórków
3/4 szklanki letniej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki siemienia lnianego

Wodę z kiszonych ogórków przygotować wcześniej aby była w temperaturze pokojowej. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, odstawić aby zaczęły się pienić. W dużej misce wymieszać mąkę z otrębami, solą i ziarnami siemienia. Dodać rozpuszczone drożdże i wodę z kiszonych ogórków. Wyrobić dobrze ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut. Następnie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10). Wierzch ładnie wyrównać mokrą łyżką. Ciasto ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż keksówka będzie pełna. Potem foremkę wstawic do pieakrnika nagrzanego na 200 C i piec 10 minut, potem temperature zmniejszyć na 180 C i piec kolejne 40-50 minut, funkcja góra-dół. Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki i odłożyć na kratkę do całkowietego wystudzenia. Wierzch można posmarować wodą aby skórka nie była zbyt twarda.


2 komentarze:

  1. Nigdy nie widziałam takiego przepisu- chlebek delikatnie razowy dzięki otrębom musi pasować do soku od ogórków :) Przepis zapisany!

    OdpowiedzUsuń