Kokardki to pyszne małe słodkości podobne do faworków. Są proste w przygotowaniu i fajnie się prezentują. Również są chrupiące choć ciasto jest grubiej rozwałkowane ale można też wałkować bardzo cienko wtedy też wydzie więcej kokardek.
składniki:
400 g mąki pszennej
4 duże żółtka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki miękkiego masła
6-7 łyżek śmietany 18%
2 łyżki spirytusu lub octu 10 %
oraz
olej/smalec do smażenia
cukier puder do posypania
Do miski wsypać mąkę. Dodać cukier puder i wymieszać. Następnie dodać żółtka, masło, spirytus i śmietanę. Składniki wymieszać aby się połączyły. Przełożyć na stolnicę i wyrobić jednolite gładkie ciasto. Gdyby ciasto wyszło zbyt lepkie podsypać mąką a jeśli zbyt suche należy dodać więcej śmietany. Gotowe ciasto chwilę zbijać wałkiem. Potem owinąć folią i odłożyć do lodówki na ok 30 minut. Nastepnie ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm. Z ciasta wykroić koła o średnicy 7cm, ja zrobiłam to za pomocą szklanki. Dwa przciwległe brzegi ciasta zlepić formując kokardkę. Trzeba dobrze ścianąć palcami aby ciasto się skleiło. Kokardki smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na ciemnozłoty kolor. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
A drożdże nie potrzebne?
OdpowiedzUsuńNie, nie dodajemy drożdży.
Usuń