wtorek, 27 lutego 2018

Krem z marchewki z imbirem i pomarańczą

Pyszny i gęsty krem z marchewki. Słodka marchewka, kwaskowa pomarańcza i rozgrzewający imbir świetnie razem się komponują.

składniki:

500 g obranej marchewki
1 duża cebula
kawałek świeżego imbiru
1 łyżka masła
1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
1 duża pomarańcza

Marchew i cebulę pokroić w średnią kostkę. W garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać drobno starty imbir. Ja dałam 2 cm kawałek średniej grubości ale to wszystko zależy jak mocny aromat imbiru lubimy. Chwilkę jeszcze smażyć. Następnie dodać marchewkę i całość zalać bulionem. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Gotować aż marchewka będzie miękka. Potem całość zmiksowacć blenderem na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta dolać bulionu. Gotową zupę podałam z groszkiem ptysiowym.


2 komentarze:

  1. Mniam! wspaniale wygląda ten krem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta potrawa wygląda bardzo rozgrzewająco ;-) musi smakować wybornie <3

    W wolnej chwili zapraszam do siebie: https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń