Zupa z pora z dodatkiem mięsa mielonego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jest gęsta i bardzo pożywna więc doskonale sprawdzi się gdy nie mamy czasu na przygotowanie drugiego dania. Do zupy dodałam ser cheddar i zabieliłam ją śmietanką ale zamiast tych składników można dodać także serki topione.
składniki:
2 l bulionu
2 duże cebule
700 g pora ( biała i jaznozielona część )
500 g mięsa mielonego, u mnie mielona karkówka
1 łyżka tymianku
2 listki laurowe
sól
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
100 g sera cheddar
100-150 ml śmietanki 30 % lub 18 %
Cebule pokroić w niedużą kostkę. Pora pokroić w plasterki lub jak jest duży to w pół plasterki. W garnku rozgrzać masło. Zeszklić pokrojoną cebulę a następnie dodać pora. Chwile wszystko przesmażyć. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso mielone. Krótko aby mięso tylko ziemniło kolor, łopatką mięso rozdrobnic aby nie było wielkich zlepionych kawałków. Zawartość patelni przełożyć do garnka. Całość zalać bulionem. Dodać listki laurowe i tymianek, gotować aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać drobno starty ser cheddar oraz śmietankę, doprawić do smaku sola jeśli potrzeba.
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńzjadła bym :O
OdpowiedzUsuń