niedziela, 4 lutego 2018

Zapiekanka gyros z ryżem

Kolorowa i pyszna zapiekanka inspirowana znaną sałatką gyros. Kilka prostych składników i mamy pyszne danie. Wszystkie składniki świetnie się komponują zarówno wizualnie jak i smakowo.



składniki:

2 woreczki ryżu, u mnie brązowy (200 g)
650 g piersi z kurczaka
przyprawa gyros do kurczaka
250 g sera żółtego, u mnie gouda
1 średnia papryka
5 łyżek kukurydzy
3-4 nieduże ogórki konserwowe
4 łyżki majonezu
4 łyżki keczupu, u mnie keczup z cukinii
olej do smażenia

Ryż ugotować i dobrze osączyć. Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę i oprószyć solidnie przyprawą gyros. Odstawić na ok 30 minut aby mięso przeszło przyprawami, można też na dłużej. Potem mięso usmażyć na oleju. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w średnią kostkę. Ogórki konserwowe również pokroić w średnią kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Majonez wymieszać z keczupem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dno naczynia wsypać ugotowany ryż i ładnie wyrównać. Ryż posmarować cienka warstwa sosu z majonezu i keczupu. Posypać 1/3 startego sera. Na serze ułożyć kawałki usmażonego kurczaka. Na kurczaku rozłożyć warzywa-paprykę, kukurydzę oraz ogórki. Całość polać resztą sosu z majonezu i keczupu. Posypać pozostałym serem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż ser się rozpuści ok 15-20 minut.

3 komentarze:

  1. Zapiekanka wyszła pyszna, świetny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń