składniki:
800 g żołądków drobiowych, u mnie z kurczaka
300 g pieczarek
1 łyżka masła
1 duża cebula
2 listki laurowe
kilka kulek angielskiego ziela
sól,pieprz
garść posiekanej natki pietruszki
ok 1,5 l wody
chleb do zagęszczenia sosu ( miąższ bez skórki )
Żołądki dokładnie oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę i zagotować. Wrzucić żołądki. Dodać listki laurowe oraz ziele angielskie. Całość dusić na średnim ogniu aż żołądki będą miękkie. W miedzyczasie przygotować pieczarki. Pieczarki pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojone pieczarki i smażyć aż się zrumienią. Cebulę pokroć w niedużą kostkę. Gdy żołądki będą już miękkie dodać podsmażone pieczarki, posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojoną cebulę. Jeśli podczas duszenia płyn za bardzo odparuje dolać jeszcze wody tak aby żołądki z pieczarkami były prawie pokryte płynem. Dusić całość aż pieczarki i cebula będa miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos można zredukować lub zagęścić, ja zagęściłam odrobiną czerstwego chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz