czwartek, 1 lutego 2018

Tartaletki z pastą łososiową

Kruche tartaletki nadziane pastą łososiową to pyszna słona przekąska, która rozpływa się w ustach. Małe mini tarty można nadziać dowolną pastą i udekorowac wedle uznania. Nie posiadam foremek do tartaletek więc do upieczenia spodów wykorzystałam metalową formę do muffinek.


składniki:

kruche ciasto
300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
2 żółtka
szczypta soli

pasta łososiowa
200 g wędzonego łososia
300 g zmielonego sera ( jak na sernik )
3-4 łyżki jogurtu naturalnego

do dekoracji
czarne oliwki
koperek
czarny sezam
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
słodka papryka

Spody do tartaletek
Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok 40-60 minut. Potem ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm. Szklanką o średnicy 6 cm wykroić z ciasta kółka. Wylepić foremki do tartaletek. Ja nie posiadam takich foremek i spody robię w metalowej formie do muffinek. Ciastem wylepić gniazdo na muffinkę, wylepić dno oraz bok o wysokości ok 5mm. Piec na złoty kolor ok 12-15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 C, funkcja góra-dół. Po upieczeniu spody wyłożyć na talerz lub kratkę i wystudzić. Z podanych składników wychodzi ok 30 spodów.

Pasta łososiowa
Wędzonego łososia oraz mielony ser przełożyć do rozdrabniacza. Dodać jogurt naturalny i całość zmiksować na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha należy dodać więcej jogurtu. Jeśli potrzeba można dosolić do smaku ale łosoś jest wystarczająco słony.

Gotową pastą wypełnić kruche tartaletki. Można to zrobić za pomocą szprycy lub małej łyżeczki. Dowolnie udekorować. Ja wykorzystałam czarne oliwki, czarny sezam, koperek oraz słodką paprykę i suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.


2 komentarze: