piątek, 16 lutego 2018

Pasta z wędzonej makreli z twarogiem

Pyszna pasta na kanapki z wędzonej ryby i twarogu, nazywana często awanturką. Zamiast makreli można użyć innej wędzonej ryby. Pastę można wzbogacić dodatkiem szczypiorku lub natki pietruszki, zamiast musztardy można dodać keczup.

składniki:

2 średnie wędzone makrele ( ok 500 g )
500 g twarogu
1 mała cebula
4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu
2 łyżki musztardy, u mnie rosyjska
świeżo zmielony pieprz

Twaróg przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Makrele obrć ze skóry i ości. Podzielić na małe kawałki i dodać do twarogu, wymieszać. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, dodać do twarogu i makreli. Dodać też jogurt, majonez i musztardę oraz pieprz do smaku. Całośc ponownie dokładnie wymieszać. Jeśli pasta jest zbyt suscha mozna jeszcze dodać jogurtu lub majonezu. Jeśli pasta ma być całkowicie gładka można ją zmiksować blenerem.

Polecam też:
Pastę z makreli z jajkiem i cebulką



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz