piątek, 26 stycznia 2018

Chleb z zakwasem żurkowym

Pyszny domowy chleb z dodatkiem zakwasu na żurek. Choć chleb jest na drożdżach to dodatek zakwasu na żurek dodaje mu kwaskowego posmaku charakterystycznego dla chleba pieczonego na zakwasie. Do chleba można dodać różne ziarna, u mnie ulubiony słonecznik. Zakwas na żurek oczywiście mój własny, domowy.



składniki:

250 g mąki pszennej, u mnie typ 500
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
250 ml zakwasu na żurek
200 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
solidna garść słonecznika lub innych ziaren

Zakwas przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Odstawić na kilkanaście minut w ciepłe miejsce aby zaczęły się pienić. W międyczasie w dużej misce wymieszać mąki z solą. Następnie dodać rozpuszczone drożdże, zakwas żurkowy i olej. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać ziarna słonecznika i wyrobić ciasto aby składniki dokładnie się połączyły. Gotowe ciasto odstawić na ok 30-40 minut aby nieco podrosło. Następnie ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do natłuszczonej keksówki 30x10. Wierzch ładnie wygładzić łyżką zwilżoną w wodzie.  Keksówkę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 30 minut aż keksówka będzie pełna. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut, funkcja góra-dół. Chleb można sprawdzić czy jest upieczony - należy wyjąć go z foremki i postukać w jego spód, powinnien oddawać głuch odgłos. Po upieczeniu chleb ułożyć na kratce. Wierzch aby był miękki posmarować wodą. Zostawić do całkowitego wystudzenia.




Wypiekamy- pieczywo

5 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis, bede probowac. Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. ZAKWAS TO ZAKWAS A NIE DROZDZE :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie jest zakwas żurkowy czyli taki na zupę na którym raczej by nic nie urosło dlatego też są drożdże. Najperw tzeba dokładnie przczytac przepis a potem komentować.

      Usuń
  3. Bardzo fajny chlebuś. Dzięki żurkowi ma lekko kwaśny smak, więc smakuje jak na zakwasie. A ten na zdjęciu wyjątkowo udany :-)

    OdpowiedzUsuń