czwartek, 11 stycznia 2018

Kakaowe paruchy (bułki na parze)

Paruchy czyli drożdżowe bułki na parze u nas zawsze są na słodko. Najlepsze są z truskawkami ale dla odmiany przygotowałam bułeczki-murzynki bo z dodatkiem kakao. Podałam je z sosem waniliowym z jogurtu naturalnego i posypałam startą czekoladą.




składniki:

550 g mąki pszennej, u mnie typ 500
2 jajka
250 ml letniego mleka
50 g świeżych drożdży
25 g masła
6 łyżek cukru
3 łyżki kakao

oraz
sos waniliowy ( jogurt naturalny wynmieszany z cukrem waniliowym do smaku )
starta czekolada do posypania

Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. W letnim mleku rozpuścić drożdże. Mąkę wymieszać z kakao. Do miski wbić jajka i dodać cukier, wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone drożdże, mąkę wymieszaną z kakao oraz wystudzone roztopione masło. Dobrze wyrobić ciasto. Gotowe ciasto dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinkę. Następnie ciasto poporcjować i uformować bułeczki, ja zawsze robie duże więc wyszło mi ich 13. Gdyby ciasto lepiło się do rąk to po prostu ręce oprószyć mąką. Uformowane bułeczki ułożyć na desce posypanej mąką i ponownie zostawić na kilka minut do podrośnięcia. Następnie bułki parować na parze ok 6-7 minut. Nie posiadam żadnego specjalnego sprzętu do parowania więc paruje na zwykłym garnku. Do garnka wlewam wodę, na górze mocuje ściereczkę za pomocą gumki. Gdy woda zaczyna wrzeć układam bułki, przykrywam  dużą miską aby para nie miała gdzie uciec i paruję. Gotowe ciepłe bułki od razu podawać polane sosem wanilowym.



1 komentarz: