środa, 2 maja 2018

Chałwowiec

Kolejna propozycja na pyszne ciasto z kremem, tym razem dla miłośników chałwy. Fajny puszysty biszkopt jest z dodatkiem budyniowego proszku i o dziwo pięknie mi wyrósł. Krem z chałwą przygotowany na bazie kremu budyniowego. Wystarczy biszkopt przekroić i przełożyć kremem. 





składniki:

biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru
3 budynie czekoladowe bez cukru ( na 0,5 l mleka )
1 łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

krem chałwowy
2 budynie waniliowe bez cukru ( na 0,5 l mleka )
800 ml mleka
2 łyżki cukru
300 g chałwy waniliowej
200 g miękkiego masła

oraz
starta czekolada do posypania

Biszkopt
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier. Miksować do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka i zmiksować do połaczenia składników. Potem dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz budynie czekoladowe. Wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec do suchego patyczka, ok 30 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić.

Krem chałwowy
Odlać szklankę mleka i wymieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Gdy mleko sie zagotuje wlać rozmącony proszek budyniowy i ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Chałwę pokroić na małe kawałki i zmiksować mikserem aby ją jak najbardziej rozdrobnić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie partiami dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać chałwę i dokładnie zmiksować.

Złożenie ciasta
Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Jeden blat ułożyć na desce i rozsmarować na nim ok 2/3 kremu. Przykryć drugim blatem. Na wierzchu posmarować pozostałym kremem i posypać startą czekoladą. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem najlepiej wcześniej wystawić z lodówki.




5 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda to ciacho. Uwielbiam chałwę.

    OdpowiedzUsuń
  2. robilam taka masę i niestety,nie zsiadła mi sie!!!!nie wiem dlaczego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszelkie masy to i moja zmora zaraz bo biszkoptach. Też zawsze rzadkie mi wychodziły. W tym cieście mamy krem budyniowy z dodatkiem chałwy. Chałwę wczesniej miksuję aby ją rozdrobnić. Jak gotuje budyń a tu akurat korzystam z kupnego to daje mniej mleka niż w przepisie. Budyniu nie mieszam w trakcie studzenia. Do kremu daje masło nie margarynę i całego kremu nie miksuję bardzo bardzo długo. I jest ok. Ważna też jest firma budyniu, bo z tego co zauważyłam nie wszystkie są gęste, niektórze po ugotowaniu i wystudzeniu są ciapą a tu musi byc budyń gęsty i zwarty. Ja korzystam zazwyczaj z Delecty lub Dr Oetker.

      Usuń
  3. Przepysznie wygląda to ciasto. Może uda mi się upiec w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Ale narobiła mi Pani ochoty na słodkości :)

    OdpowiedzUsuń