poniedziałek, 8 czerwca 2015

Bułki do hamburgerów

Pyszne domowe bułeczki do hamburgerów ale nie tylko. Można je też wykorzystać do zrobienia pysznej kanapki. Nic tylko piec i robić pyszne domowe hamburgery.

składniki:

700 g mąki pszennej u mnie typ 500 Młyn Kopytowa
200 ml letniego mleka
200 ml letniej wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 opakowanie suchych drożdży (8g)
2 łyżki oleju

oraz
mleko do posmarowania
sezam do posypania

W misce wymieszać wszystkie składniki suche. Składniki mokre też można wymieszać. Do składników suchych dodawać porcjami składniki mokre i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podsypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30-60 minut, aż podwoi objętość. Następnie ciasto ponownie zagnieść i podzielić na porcje, zazwyczaj dzielę na 8-10 porcji.  Każdą porcję uformować w kulkę a następnie spłaszczyć na płaski placek. Uformowane placki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 30-60 minut. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Wyrośnięte bułki na wierzchu posmarować mlekiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12-15 minut, aż się lekko zarumienią. 




4 komentarze:

  1. Śliczne :) Skorzystam kiedyś z Twojego przepisu ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. ile g/dag drożdży w Twoim przepisie to jedno opakowanie?

    OdpowiedzUsuń