wtorek, 9 sierpnia 2016

Lazania ze szpinakiem

W tym roku mam bardzo marny szpinak i długo czekałam aby zebrać cokolwiek. Jednak po ostatnich deszczach w końcu coś urosło i od razu postanowiłam zrobić lazanię. Córeczka uwielbia lazanię z mięsem ale wersją ze szpinakiem też była zachwycona. Bardzo pyszne i pożywne dnie choć bez mięsa.

składniki:

700 g świeżego szpinaku
200 g sera typu feta
pieprz
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
8 płatów makaronu do lazanii
1 opakowanie mozzarelli małe kulki
słodka papryka

beszamel
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
sól,pieprz
gałka muszkatołowa

Szpinak dokładnie umyć, osączyć i drobno posiekać. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić pokrojony szpinak. Smażyć aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Następnie dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i pokruszony ser. Dokładnie wymieszać aż składniki się połączą, do smaku doprawić tylko pieprzem bo soli już nie trzeba bo ser jest słony. Gotowy farsz odstawić. Płaty makaronu ugotować al'dente i rozłożyć na dużych talerzach aby się nie posklejały. Przygotować sos beszamelowy. Rozpuścić masło, następnie dodać mąkę. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką, gotować aż sos zgęstnieje. Naczynie żaroodporne (u mnie naczynie o wymiarach 25x18) natłuścić lekko masłem lub olejem. Na dnie ułożyć 2 płaty makaronu. Następnie nałożyć trochę farszu szpinakowego. Farsz polać ok 4 łyżkami sosu beszamelowego. Znowu ułożyć dwa płaty makaronu i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą są dwa płaty makaronu. Wierzch polać pozostałym sosem beszamelowym. Na sosie ułożyć kulki małej mozzarelli i posypać słodką papryką. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut aż wierzch się przyrumieni, funkcja termoobieg.

Moja lazania nie wyszła za wysoka ale tylko tyle miałam szpinaku, spokojnie do naczynia zmieściłaby się jeszcze jedna warstwa szpinaku i makaronu.


1 komentarz: