sobota, 10 lutego 2018

Porzeczkowiec

Ciasta składające się z wielu warstw niestety nie za bardzo mi wychodzą ale cały czas ćwiczę żeby było lepiej. Zawsze problemem jest biszkopt. Nie ważne czy z proszkiem do pieczenia czy bez, nigdy mi nie wychodzi i jest za niski aby go przekroić. Porzeczkowca miałam okazję kilka razy jeść i bardzo mi zasmakował więc w końcu i ja spóbowałam go upiec. Ciasto się udało, biszkopt ładnie wyrósł. Ciasto w sumie nie jest trudne, wystarczy biszkopt przełożyć serową masą i konfiturą z czarnej porzeczki. Smakuje super, warstwy fajnie się komponują smakowo. Mojej rodzince porzeczkowiec zasmakował i już musiałam piec go ponownie.  


składniki:

biszkopt
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
5 łyżek kakao

5 jajek
1/2 szklanki drobngo cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa
500 g kremowego sera białego, ja użyłam Wieluń z wiaderka
200 g miękkiego masła
5 łyżek cukru pudru

masa śmietankowa
300 ml śmietanki 30 %
250 g serka mascarpone
starta czekolada

oraz
2 słoiczki konfitury porzeczkowej ( słoiki o pojemności ok 350-400 ml )

Biszkopt
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do rondelka wlać wodę i olej. Dodać 3/4 szklanki cukru oraz kakao i zagotować aby cukier się rozpuścił. Masę wystudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Następnie porcjami dodać 1/2 szklanki drobnego cukru. Ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żóltka i krótko ubijać, tylko do połączenia składników. Potem wlac wystudzoną masę. Ponownie wszystko krótko ubijac aby składniki sie połączyły. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką. Przygotować blachę o wymiarach 35x25. Dno blaszki wyłozyc papierem do pieczenia, wyłożyć tylko dno więc papier należy dociąć. Boków nie wykładamy papierem ani niczym nie smarujemy. Do przygotowanej blaszki przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka, ok 30 minut, funkcja góra-dół. Upieczony biszkopt wystudzić przy uchylonym piekarniku.

Masa serowa
Miękkie masło zmiskować z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać serek. Całość miksować aż składniki się połączą.

Masa śmietankowa*
Serek mascarpone przełożyć do miski, krótko zmiksować aby serek nie był taki zbity. Następnie dodać śmietankę. Całość ubijać aż uzyskamy gęsty krem. Masy nie dosładzałam już cukrem bo jest wystarczająco słodka.

Złożenie ciasta
Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Jeden blat ułożyć na cieście. Posmarować solidnie konfiturą porzeczkową (u mnie jeden słoik na jeden blat). Następnie wyłożyc mase serową i ładnie wyrównać. Przykryć drugim blatem. Również posmarować go solidnie konfiturą porzeczkową. Na wierzch wyłożyć masę śmietankową. Ładnie wyrównać i posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem wystawić wcześniej z lodówki.

*Masę śmietankową zrobiłam z serka mascarpone i śmietanki ale można użyć samej śmietanki (ok 500 ml) tylko trzeba ją usztywnić żelatyną lub śmietan-fixem.



14 komentarzy:

  1. Wspaniały porzeczkowiec Ci wyszedł! Mnie to raz wychodzą takie warstwowce, a drugi raz nie wychodzą :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na przekładańca :) jeszcze takiego ciasta nie jadłam :) na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moniko chcę Ci doradzić aby przy pieczeniu biszkoptu dodać do żółtek łyżkę octu i proszek do pieczenia, oraz nie wyjmuj biszkoptu tak od razu z piekarnika .Pozdrawiam Katarzyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za wszelkie rady:) Cały czas ćwiczę i coraz lepiej mi idzie jak widać i coś wychodzi więc jakoś pójdzie z górki.

      Usuń
  4. Przepięknie wygląda :) pychotka :) https://ciastaztradycjami.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. To moje ulubione ciasto... Zawsze wyjdzie...

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy śmietanę słodka trzeba najpierw ubić i dopiero dodać serek marscapone czy od razu wszystko miksować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak podałam w przepisie. Najpierw serek do miski i krótko miksuje aby nie był taki zbity. Dolewam śmietankę i razem wszystko ubijam.

      Usuń
  7. Czyli te dwie masy połączyć

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wyśmienite. Palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychotka, zrobiłam 😁 polecam

    OdpowiedzUsuń